Nul Procent Gluten

sateh ajam

Gemarineerde kipspiesjes met pittige pindasaus.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp

WAAR KOMt SATEH AJAM VANDAAN?

Sateh ajam is een absolute klassieker uit de Indonesische keuken en bestaat uit gemarineerde en gegrilde kippenvleesspiesjes die vaak worden geserveerd met pindasaus. De oorsprong van sateh ajam gaat terug tot de Javaanse keuken en het werd oorspronkelijk gemaakt met geitenvlees. Toen de moslimbevolking in Indonesië groeide, werden veel gerechten aangepast om halal te zijn, wat leidde tot de overstap naar kippenvlees. Tegenwoordig is sateh ajam een heel populair streetfood gerecht. Het is geliefd vanwege de rijke smaken en de eenvoudige bereiding.

het geheim van lekkere, malse kip

Eerlijk is eerlijk, de kipsaté die we hier in Nederland kennen is niet te vergelijken met de variant(en) uit Indonesië. Daarnaast is de smaak vaak ook heel persoonlijk. De één vindt een pittige saus lekkerder, terwijl de ander voor een mildere variant gaat. Waar we het in ieder geval over eens zijn, is dat het marineren van de kip (of ander vlees zoals varkensvlees of ossenhaas) echt wel de key is. Het allerbeste is om de kip een nachtje te laten marineren in de koelkast. Alles smaken trekken dan goed in de kip. Maar, mocht je minder tijd hebben dan is 30 minuutjes ook voldoende.

Sateh Ajam

Gemarineerde kipspiesjes met pittige pindasaus
Nog geen stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Indisch
Trefwoord: kip, bijgerecht, indisch
Bereidingstijd: 20 minuten
Rusttijd: 30 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Porties: 8 spiesjes

Benodigdheden

  • koekenpan of grillpan
  • satestokjes

Ingrediënten

Voor de kip marinade

  • 500 gram kipfilet
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el ketjap manis
  • 1/2 tl sambal
  • 1/2 ui
  • peper en zout
  • olijfolie om in te bakken

Voor de pindasaus

  • 250 ml kokosmelk
  • 5 el pindakaas
  • 2 el ketjap
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • 1/2 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 tl sambal
  • 2 tl bruine basterd suiker
  • peper en zout
  • snuf chilipoeder

Instructies

Bereiden van de kipspiesjes

  • Snijd de kip in blokjes, hak de knoflook fijn en snipper de ui. Voeg de kip, knoflook, ui en ketjap samen en roer door elkaar. Voeg ook de sambal hier aan toe. Voor dit recept gebruikte ik een halve theelepel, maar je kunt natuurlijk meer of minder toevoegen; hoe meer, hoe pittiger de marinade wordt.
  • Laat de kip nu minimaal 30 minuten rusten, zodat de marinade goed kan intrekken. Rijg hierna de blokjes kip op de satestokjes en bak goudbruin in een koekenpan met een scheut olijfolie.

Bereiden van de pindasaus

  • Snipper de ui en de knoflook en fruit kort aan in de sauspan met een klein scheutje olijfolie.
  • Voeg nu de kokosmelk toe samen met de ketjap, het bouillonblokje en de basterdsuiker. Verwarm op een zacht vuurtje en roer zachtjes door totdat de suiker en het bouillonblokje zijn opgelost.
  • Voeg nu ook de pindakaas toe totdat deze helemaal is opgenomen in de saus. Voeg de sambal toe aan de satésaus. Voeg eerst een klein beetje toe, zodat je tussendoor kunt proeven hoe pittig de saus is.

Populaire recepten